online-banner-web-min

TÖMER Sertifika Sınavı Yönetmeliği

Türkçe dil seviyesini belirlemek isteyen, üniversite eğitimini Türkiye’de ya da Türkçe eğitim veren bir kurumda yapmak isteyen, Türkiye’de herhangi bir burs programına başvuran, iş hayatında Türkçe seviyesini belgelendirmek isteyen her birey Türkçe Yeterlik Sınavına katılabilir.

Online Sertifika Sınavı’na girmek için sınav giriş ücretinin belirtilen hesaba yatırılması ve tarafımıza göndereceğiniz dökümanların onaylanması gerekmektedir.

Online TÖMER Sertifika Sınavı ücreti Türkiye içi 180$ veya TL karşılığıdır. (KDV dahildir.) Avrupa için sınav ücreti 190€, Amerika için sınav ücreti 200$’dır. Kargo ücreti dahildir.

Dinleme – Anlama

Dinlediğini anlama becerisinin ölçüldüğü çoktan seçmeli sorulardan oluşan bölümdür.

Okuma – Anlama

Okuduğunu anlama becerisinin ölçüldüğü çoktan seçmeli sorulardan oluşan bölümdür.

Konuşma

Bu bölüm karşılıklı konuşma ve sözlü anlatım olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır.

  • Karşılıklı Konuşma: kullanıcılara sesli olarak yöneltilen ve onlardan sözlü olarak cevap vermeleri beklenen sesli soruların yer aldığı bölümdür.
  • Sözlü Anlatım: Kullanıcılara yazılı ve görsel kaynaklar kullanılarak yöneltilen ve kullanıcılardan sözlü olarak cevaplaması İstenen soruların yer aldığı bölümdür. Bu bölümde uzun cevaplar verilmeli. (En az 3-5 dakika)

Yazma

Kullanıcıların Türkçeyi yazılı olarak kullanma becerilerini ölçen soruların yer aldığı bölümdür.

Dil Bilgisi

Türkçe dil bilgisi becerilerinin ölçüldüğü çoktan seçmeli sorulardan oluşan bölümdür.

Online Sertifika Sınavı giriş belgesi Sertifika Sınavı Merkezi tarafından Sertifika Sınavı kayıt işlemlerini tamamlayan adaylara verilen ve adayın kaydının kesinleştiğini gösteren Türkçe Yeterlik Sınavı’na giriş belgesidir. Bu belgenin test günü geçerli başka bir kimlikle ya da pasaportla birlikte adayın yanında bulunması gerekmektedir.

Online Sertifika Sınavı, Avrupa Dil Kriterlerine uygun olarak A1/A2 (Temel), B1/B2 (Orta), C (İleri) seviyelerinde 5 farklı test olarak yapılmaktadır. Adaylar istedikleri seviyelerden Sertifika Sınavı’na katılabilir ve başarılı oldukları takdirde o seviyenin (A1 /A2, B1 /B2,C1) sertifikasını alabilirler.

Seviye Tespit Sınavı sonucunda; sınav karnesi verilir ve dil seviyesi bildirilir (A1-A2-B1-B2-C1) Aday sertifika almak isterse dil seviyesine uygun sertifika sınavlarına girmelidir. A1/A2 (Temel), B1/B2 (Orta), C1/C2 (İleri) seviyelerinde toplamda en az %55 puan almak gerekmektedir. Ayrıca, B2 ve C1 sınavlarındaki her beceri alanından da en az %50 doğru cevaplamak gerekmektedir. Beceri alanları: “Okuma-Anlama” (Okuma bölümü ve dil bilgisi), “Dinleme-Anlama”, “Konuşma”(karşılıklı konuşma ve konuşma anlatım) ve “Yazma” şeklindedir.

Sertifika Sınavı’nda verilen sertifikalar alındığı tarihten itibaren 2 (iki) yıl süreyle geçerli olacaktır.

Adayların Sertifika Sınavı Merkezi tarafından belirlenen tarihte, test saatinden en az 30 dakika önce teste girecekleri Sertifika Sınavı temsilciliğinde hazır bulunmaları ve yanlarında Sertifika Sınavı Giriş Belgesi, kimlik ya da pasaport bulundurmaları gerekmektedir.Adaylar yanlarında cep telefonu, dizüstü bilgisayar, çağrı cihazı, sözlük, kitap, çanta, MP3 çalar, ses kayıt cihazı vb. herhangi bir eşya bulunduramazlar. Sertifika Sınavı salonuna, kayıtları onaylanmış ve Sertifika Sınavı Giriş Belgesi verilmiş adaylar ile Sertifika Sınavı temsilcileri dışında herhangi bir kişinin girmesine izin verilmez.Adaylar yalnızca kendileri için belirlenen bilgisayarlara otururlar ve kendilerine daha önceden verilmiş olan kullanıcı adı ve şifrelerini girerek Sertifika Sınavı’nı başlatırlar, Kullanıcı adı ve şifre girildikten sonra Sertifika Sınavı başlar ve kullanıcılar ekranda çıkan yönergeleri takip ederek testi tamamlarlar. Sınavlara ve soru sayılarına göre sınav süresinde değişiklikler olabilir.Sertifika Sınavı boyunca süre, kullanıcının bilgisayarında etkin olan saat ile belirlenecektir. Kullanıcılar Sertifika Sınavı boyunca karşılaştıkları teknik aksaklıklar ya da kullanıcının yaşayabileceği sağlık sorunları için gözetmenden yardım isteyebileceklerdir.

Adaylar Sertifika Sınavı içinde “Çıkış” düğmesini tıklayarak Sertifika Sınavı’dan tamamen çıkış yapabilirler. Sertifika Sınavı tamamlanmadan çıkış yapmak isteyen ya da Sertifika Sınavı’nı tamamlayan kullanıcılar “Sertifika Sınavı sona ermiştir. Lütfen görevliyi bilgilendiriniz.” uyarısını gördüklerinde görevlinin gelmesini beklerler. Kullanıcılar görevli onay verdikten sonra salondan ayrılabilirler.

Sertifika Sınavı tarihi, adaylar tarafından değiştirilebilir. Sertifika Sınavı tarihinin değiştirilmesini talep eden adaylar Sertifika Sınavı Temsilciliğine belirlenen test tarihinden 3 iş günü önce başvuruda bulunmalıdır.

İsteyen adaylar Online Sertifika Sınavı’na ilk test tarihinden bir ay sonra tekrar girebilirler. Bu durumda adayların Sertifika Sınavı’ndan aldıkları en yüksek puan geçerli olur.

Sertifika Sınavı Merkezi tarafından belirlenen saatte Sertifika Sınavı Temsilciliğinde hazır bulunmayan adaylar kesinlikle teste alınmazlar ve bu konuda hiçbir şekilde hak iddia edemezler.

Sertifika Sınavı adayları test sonuçlarının ayrıntılı bir raporunu (Doğru soru sayısı, yanlış soru sayısı, puan durumu…) değerlendirme yapıldıktan sonra kullanıcı adı ve şifresiyle giriş yaparak Sertifika Sınavı “Aday” sayfasında görebilirler.

Adaylar, Sertifika Sınavı sonuçlarının kendilerine ulaşmasından sonra test sonuçlarının yeniden değerlendirilmesini talep edebilirler. Adayların, info@turkcestan.com adresine bir dilekçe ile birlikte taleplerini bildirmeleri gerekmektedir. Test Merkezi yetkilileri tarafından dilekçe değerlendirilip bilgi e-posta ile gönderilecektir.

Şimdi Başvur